En promenad genom vårt hem

[ A+ ] /[ A- ]

Bakom varje förening finns det en stad, en by eller kanske en stadsdel. Så är det även för oss, därför tar vi nu med er läsare på en historisk promenad genom vårt hem; Strömsbro.

Strömsbro är en villaförort belägen cirka fyra kilometer norr om Gävle. Vi har precis passerat järnvägsövergången som fungerar som gräns mellan Strömsbro och Stigslund. Järnvägsövergången kanske är det som irriterar folk i Strömsbro mest. Gävle är en ganska viktig knutpunkt för järnvägen, vilket gör att många tåg passerar just här, vilket i sin tur leder till att ”bommarna är nere” konstant.

Vi befinner oss på Oscarsbron och blickar ut över Testeboån. Ån rinner genom Strömsbro men den är betydligt längre än så. Den tar sin början uppe vid Åmot, i närheten av Ockelbo. Där går de två källflödena Bresiljeån och Kölsjöån ihop och bilder just Testeboån. Den mynnar sedan ut i Gävlebukten strax utanför Strömsbro. Testeboån har gett namn till vår idrottsplats Testebovallen. Annars är kanske ån mest känd för att vara omgärdad av Sveriges nordligaste bestånd av vild ek .
Vi har alltså passerat Testeboån via Oscarsbron. 1817 stod bron färdig och fick ersätta den gamla Testebo-Bro. Det var även här nedanför, på Testeboåns is, vårt bandylag spelade förr i tiden.
Nu så är vi alltså framme i Strömsbro. Samhället går också under smeknamnet Rallarbo. Det härstammar från 1880-talet då man byggde Gävle-Ockelbo järnväg. Då bosatte sig många av Rallarna som byggde järnvägen i Strömsbro, och därifrån har man fått smeknamnet Rallarbo.Vi har svängt av på Storgatan  söderut längs med Testeboån och promenerar några hundra meter ned till Industrihuset Vävaren. Huset har haft många olika gäster under åren, men vi börjar från början.  1776 byggdes byggnaden under ledning av den dåvarande stadsbyggmästaren Raphael Pousette och stadsmurmästaren Daniel Lundqvist. Byggarbetarna var soldater inkallade från Hälsinge Regemente i Mohed.

Byggnaden var avsedd till Kronobränneriet som bedrev verksamhet fram till 1849. Verksamheten var stundtals väldigt lönsam och med vinsten finansierade man bland annat Strömsbro skola, fattigvård, fattigskola, ett sjukhus och renovering av Heliga Trefaldighetskyrkan i Gävle. När nykterhetsrörelsen kom igång på allvar och brännvinsmonopolet föll, så föll även Kronobränneriet och verksamheten lades ned.

1849 köpte Per Murén lokalerna för 100 000 riksdaler. Han behövde dem för sitt företaget Gefle Manufaktur AB som han grundat med E.D Englemark och Aftonbladets grundare Lars Johan Hjerta. Företaget som sysslade med textilier, främst så spann man olika bomullsgarner och vävde bomullstyger. Stundtals var man Gävles största skattebetalare och hade över 400st anställda. 1960 lades även den verksamheten ned. Idag inhyser byggnaderna ett Industrihotell. Strömsbro IF driver också en fritidsgård i lokalerna vid namn Vävaren. Mer om det i veckan.Mittemot Vävaren ligger det här huset. Det byggdes i samband med öppnadet av Gefle Manufaktur AB. Huset byggdes som bostad åt engelska förmän som kom hit för att jobba åt företaget. Sedan 1977 är huset ett byggnadsminne och kallas för Engelska Byggningen.
Vi går tillbaka på Storgatan/Magasingatan. Bredvid Engelska Byggningen finner vi dessa rosa hus.  Dessa uppfördes i samband med att Kronobränneriet byggdes, och verkade som bostäder åt arbetarna på bränneriet.Där Magasingatan slutar hittar vi ICA Strömsbro.  ICA har längt varit en sponsor till Strömsbro IF, och varje år genomför HJ17-laget en inventering hos dem.
Strömsbro kyrka eller Strömsbro Kapell som det då kallades, invigdes på julafton 1899. Sedan dess har kyrkan genomgått många olika renoveringar, den senaste 1998. Man har även gjort en tillbyggnad för att utöka församlingslokalerna.
Innan vi beger oss till Strömsbro Skola och vår sista anhalt Testebovallen, så tar vi en liten avstickare in i Gamla Strömsbro.
Dessa gamla trähus fungerar idag, precis som förr, som bostäder. Skillnaden idag är att Strömsbro har gått från att vara en förstad präglad av arbete och industri, till att ha blivit en av Gävles populäraste bostadsområden.Vi fortsätter vidare på Hillevägen och når Strömsbro Skola, Gävles äldsta skola. Idag är det klass 1-6 på skolan som har cirka 370 elever. En annan byggnad skolbyggnad på området byggdes till barnen till de arbetare som arbetade på Kronobränneriet. Då kallades skolan Bränneriskolan.
Vi fortsatte norrut på Hillevägen och är nu framme vid dagens sista anhalt. Testebovallen. Hem för Strömsbro IF. Men mer om Testebovallen får ni veta imorgon, när vi skall besöka Testebo Arena.

/Jimmy Ryström
jimmy.rystrom@rallarbomedia.se

Källor:
http://www.gavle.se/Grundskolor/Stromsbroskola/Var-skola/
http://www.gavledraget.se/A3/Folke_Lofgren_Stromsbro.htm
http://gd.se/nyheter/reportage/1.118912-branneriet-gav-gavle-valstand
http://gd.se/extra/geflefranatillo/1.22376-gefle-manufaktur-ab
http://sv.wikipedia.org/wiki/Str%C3%B6msbro_kyrka

Bilder:
Jimmy Ryström

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


No Trackbacks.