”Största talangen du kan ha är att vilja träna mycket”

[ A+ ] /[ A- ]

Vi kontaktade damlagets tränare Tomas Eriksson för att ställa några frågor om hans lag. Vi tackar Tomas för att han tog sig tid att svara på våra frågor och önskar han och damlaget lycka till i framtiden!

Vad fick dig att ta dig an den här tränarrollen?
Ibland blir vissa saker självklara av en händelse. Jag och Micke var tränare i Gävle GIK:s damlag som lades ned. Det kanske hade varit naturligt att lägga ned tränarkarriären. Men det fanns ett antal spelare som ville fortsätta satsa och vi erbjöds en möjlighet som aldrig fanns i Gävle GIK:s tankesätt. På papperet såg det ut som ett rejält nedköp för många. Men vi resonerade igenom det och kom fram till att det är bättre att ta ett steg bakåt första året, för att i framtiden kommer det här att bli två steg framåt. Dessutom så har Strömsbro många duktiga tjejlag. Det finns en framtid för damlaget i Strömsbro IF. I år har F-16 och DJ18 gått vidare till Regionslutspelen. F-98 och F-00 har bra chanser att gå vidare i Newbody Cup. F-01 är obesegrade i Storvreta Cup två år i rad. Förmodligen är det här som Gästriklands framtid finns på innebandysidan.

Vilken filosofi jobbar du efter som tränare?
Vi i Strömsbro IF:s damlag jobbar efter en klar linje. Ska du vara med här så måste man tycka om att träna mycket och träna hårt. Vi pendlar våra veckor mellan 4-6 pass. Varav cirka hälften är fyspass. Filosofin är egentligen att ”Största talangen du kan ha är att vilja träna mycket”. Sen skadar det inte om man kan spela innebandy också.

Vilken typ av innebandy förespråkar du rent spelmässigt?
Rent spelmässigt så vill jag att vi ska våga äga bollen. Vilka vi än möter så vill jag att vi ska våga ha bollen inom laget. Hela tiden utveckla lagets passningspel och rörelsemönster i anfallszonen. Vi tränar mycket på det. Sen är jag väl medveten om att dom flesta serievinnare har bästa försvarsspelet. Men om vi har bollen så kan inte dom andra göra mål.

Hur skulle du beskriva ditt lag?
Vi har bra blandning mellan ungt och ”gammalt”. Många av spelarna kommer från dom två distriktslag som spelade final i Distriktslags-SM två senaste åren för F-17. Där har vi det unga och äregiriga som man så gärna vill ha. Sedan har vi spelare med rejält med rutin från SSL och division 1 spel. Dom är av yttersta vikt när det är så många unga. Dom är allt annat än bekväma och vill ta det lugnt. När vi kör fyspassen så är dom alltid med längst fram och driver på. Det går inte att säga hur viktigt det är för oss tränare. Vi får med oss hela gruppen och det blir en extra styrka i sig.

Nämn tre spelare som är viktiga för laget!
Att ta ut tre spelare är otroligt svårt. Det blir alltid att man glömmer någon. Det är en styrka med truppen att vi har många nyckelspelare och inte beroende av att samma måste vara bäst jämt. Men som gammal målvakt, så måste jag nog plocka fram Helena Skärberg i målet. Hon är fantastisk i målet och håller hög SSL-klass om jag tittar på dom målvakter jag sett i SSL. Sen är Johanna Persson med sina drygt 100 matcher i högsta serien och sitt målskytte otroligt viktig för oss. Fram till nu så har hon snittat mer än två mål per match. Som tredje spelare skulle jag kunna nämna så många. Vi har så många olika spelartyper som betyder så mycket på olika sätt. Därför så utnämner jag som tredje spelare truppens obeskrivliga hat att förlora. En del spelare går det knappt att prata med om dom förlorat på träning.

Vad är målsättningen med årets säsong?
Det blev ett nytt kvalsystem i år i svensk innebandy. på damsidan i division 1 så är det två lag som numera går till kval. Mot tidigare ett lag. Vi har sagt att vi ska vara med och slåss om en av dom två platserna. Lyckas vi med det så har vi gjort det riktigt bra. Väl där så är det bara att gå ”All in”.

Vad kan du säga om säsongsinledningen?
Vi är nöjda med säsongsinledningen. Det kunde ha varit mer poäng och det kunde ha varit mindre.

Slutligen, vilka lag tror du går upp samt vilka tror du åker ur?
Jag tror att vi och Storvreta kommer att göra upp om platsen i kvalomgång 2. Sen kan vad som helst hända.
Vilka åker ur? Eftersom det saknas två lag i vår serie så är det bara ett lag som åker ur. Jag tror det blir Sundsvall som får ta steget ned i division 2.

/Redaktionen
info@rallarbomedia.se

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


No Trackbacks.