Innebandyn internationellt – Radio Rallarbo

[ A+ ] /[ A- ]

Hos Radio Rallarbo är det just nu mycket på gång. Ni som har lyssnat på våra tidigare avsnitt vet säkert en hel del angående vad som kommer att hända. Men för er som är helt nya till RR, eller ni som vill veta mer angående vad som just nu pågår i studion, så kommer här en intervju med dess producent – Jimmy Ryström – angående bland annat ett helt nytt inslag i RR.

Vad kommer det nya inslaget i RR handla om?
Vi i Sverige tar innebandyn för given och den är en naturlig del i vårt idrottsutbud. Det finns egentligen ingen annanstans där innebandyn är så självklar som i Sverige. Därför vill vi på Radio Rallarbo ge Innebandysverige en inblick i hur innebandyn fungerar utanför våra gränser. Genom intervjuer med innebandypersonligheter från hela världen hoppas vi kunna ta med våra lyssnare på en spännande resa, en resa som innehåller allt från tejpade linjer till dyra överklasskolor.

Är det förbund eller klubbar i olika länder ni tar kontakt med?
Både och skulle jag vilja säga. I vissa länder är man fortfarande på ett stadium där innebandyn är i en uppstartsfas, där finns inga riktiga klubbar ens att tala om. Där ligger fokus mer på hur man arbetar för att nå ut med innebandyn och locka spelare. I vissa länder har det vart svårt att hitta kontaktuppgifter till klubbar och då har vi gått via förbunden. Men de flesta länder har klubbar i spel, om än få, och där har vi kontaktat dem direkt. Den primära kontaktvägen är via e-post.

Hur många länder har ni vart i kontakt med?
Genom ett noggrant men väldigt tidskrävande researcharbete så har vi kommit i kontakt med en stor mängd personer från i princip alla världsdelar. Bara detta arbete har förändrat min syn på innebandyn, vem visste till exempel att innebandy spelas i Sydafrika? Förutom de mindre innebandyländerna så har vi givetvis också vart i kontakt med större så som Schweiz. Det blir en väldigt blandad kompott helt enkelt.

Det låter som ett stort kliv framåt men även bort från fokuset på klubben. Är detta ett första steg till en mer allmän innebandypodcast?
Radio Rallarbo är och kommer förbli en podcast om innebandyverksamheten i Strömsbro IF. Det ena utesluter dock inte det andra. Den här satsningen är ett steg i ledet för att göra RR mer allmän, vilket vi hoppas leder till en större publik. En större publik leder till större förutsättningar för radion att utvecklas. I takt med att lyssnarantalet ökar så sprider vi samtidigt klubbens namn vilket endast kan ses som positivt. Däremot kan jag lova våra lyssnare att Strömsbro alltid kommer vara fokus i podcasten.

Vad var det som väckte tankarna om detta projekt hos er?
Det var faktiskt Twitter som väckte idén hos oss. Det var många utländska lag som började följa vårt Twitterkonto och ett av dessa lag skrev ett kort meddelande till oss där de berömde vårt arbete. Därefter skickade vi iväg några förfrågningar om intervjuer, men sen dess har projektet under tidens gång vuxit och blivit större än vad vi tänkt. Tidigare skämtade vi om att vi kanske har dragit igång någonting som är alldeles för stort för oss, men läget är under kontroll. Vi har många liter kaffe och hundratals timmar i Skype framför oss, men vi tycker det här är skitkul och hoppas att vi känner detsamma när det här projektet går i mål i framtiden.

Om man har förslag på länder och kanske frågor som man vill att ni ska ta upp. Hur går man tillväga och väljer ni i så fall att lyssna till det?
Vi kommer givetvis att både lyssna och svara på alla önskemål som kommer in. All form av respons, önskemål och kritik tar vi emot med öppna armar. Hittills har det varit en stor bristvara och någonting som vi faktiskt saknar, bästa sättet för oss att utvecklas är genom att ta åt oss av era önskemål och åsikter. Därför är ni hjärtligt välkomna att höra av er till oss på vår mejladress rallarbomedia@gmail.com eller vårt Twitterkonto @StromsbroIF.

Det finns ju inte hur många länder som helst i världen och desto färre med innebandy. Vad händer med detta projekt när ni får slut på länder?
Just nu är projektets slut så avlägset att jag inte ens har tänkt på det. Faktum är ju att förr eller senare så tar projektet slut, men det innebär inte att vi lägger ned. Min förhoppning är att när detta är över så har vi ny inspiration och nya idéer som vi vill förverkliga. Vi är långt ifrån nöjda och kommer parallellt med detta arbeta för att ta fram nya inslag, allt för att förbättra podcasten och för att växa. Eftersom vi inte är några ”kändisar” inom Innebandysverige så lockar inte våra namn lyssnare, utan lyssnare kan vi endast locka via ett intressant, spännande och ständigt fräscht innehåll. Vi måste ständigt förnya oss och ta till oss av all kritik och alla idéer. Därför ser vi gärna att ni hör av er, oavsett hur stora eller små idéer ni har, oavsett om ni vill ge oss ris eller ros.

Om vi byter ämne lite kort till RR:s framtid allmänt. Hur ser du på den?
Om vi blickar tillbaka till starten och jämför med hur det ser ut idag så har vi tagit rejäla kliv. Just nu genomför vi ju en stor expansion och förbättring, då vi har beställt ny inspelningsutrustning, bytt till en bättre Podcasthost (Libsyn) och nu lanserar det här inslaget. Därför ser jag en väldigt ljus framtid för RR och är övertygad om att vi kommer bli ännu bättre och större i framtiden. När det gäller innehållet i RR så hänvisar jag till vad jag sa tidigare, vi går mot en framtid där mer fokus läggs på innebandyn i allmänhet.

Kommer vi höra fler avsnitt på en mer regelbunden basis?
Absolut. Vårt mål och förhoppning är att vi kan ge ut avsnitten på en fast dag och oftare än tidigare. Tanken är att vi skall varva utlandsintervjuerna med vanliga avsnitt, men ännu har vi inte bestämt någon dag för släpp av nya avsnitt. Däremot är vi överens om att ett avsnitt i veckan är en bra utgivningstakt.

Vad hände med inslaget ”coachkrönika”?
Coachkrönikan kommer bli ett stående inslag i de vanliga avsnitten. Min förhoppning är att vi har en coachkrönika i varje vanligt avsnitt, men jag vågar inte lova någonting. Däremot törs jag lova att nästa avsnitt kommer innehålla en krönika. I veckan har jag faktiskt hunnit styrt upp en, men jag avslöjar inte mer än så. Jag hoppas också få höra krönikor levererade av mina kollegor, det ser jag faktiskt väldigt mycket fram emot.

Avslutningsvis är jag nyfiken ifall du kan avslöja vilket land som är först ut och vad det nya inslaget kommer att namnges?
Det förstår jag att du är! Först ut är vi en intervju från Italien med en mycket trevlig kille som har väldigt många bollar i luften. Mer än så vill jag inte avslöja. Dessvärre saknar det nya inslaget fortfarande namn, men jag hoppas verkligen att vi skall lyckas ta fram någonting bra till första intervjun släpps. Vi är väldigt tacksamma för all hjälp vi kan få här!

***

Med detta vill jag hjärtligt tacka Jimmy för att han ställde upp och tog sig tid att svara på våra frågor angående Radio Rallarbos nya inslag och dess framtid. Jag vill även vädja er läsare att höra av er till oss på rallarbomedia@gmail.com om ni har funderingar, tips eller lite respons – positiv som negativ.

Tack för att Ni tog er tid att läsa mitt första inlägg här på bloggen.

/Oskar Moström
oskar.mostrom@rallarbomedia.se

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


No Trackbacks.