Umeå tur och retur

[ A+ ] /[ A- ]

Segern satt långt inne uppe i Umeå i mötet med IKSU. Johanna Persson avgjorde matchen 20 sekunder in på förlängningen. Här kommer min skildring av resan, matchen och dagen i sin helhet.

Klockan ringer. Den visar 06.30 och vår resa mot Umeå inleds. Snabbt kollar vi igenom vår packning så att all utrustning är med. Det är den, eller? Jag glömde min surfplatta. Inte hela världen. Vi preppar lite frukost till bussresan sedan beger vi oss mot Konserthuset. Det är rätt kallt ute och Gävle är i princip öde. Vi anländer en kvart innan samling och är först. Övriga droppar in en efter en och snart är bussen packad och fylld. Det är dags för avfärd.

Stämningen på bussen är god men aningen sömndrucken. Ute börjar det ljusna medan vi dundrar fram längs E4:an norrut. Vi tar oss lite frukost och pratar på om allt möjligt. Vissa sover, vissa ser på film och vissa samtalar som vi. Tränare Hagström går runt i bussen och ger lite taktiska instruktioner. Söderhamn, Hudiksvall, Sundsvall, Härnösand, Örnsköldsvik. Vi stannar till i Örnsköldsvik och får en bit mat. Köttfärsbiff med ris och tomatsås. Aningen kall men jättegod! 

Trots att man känner sig trött så anländer vi till Umeå utan en minut sömn. Efter vägen har skämten haglat och stämningen överlag har varit fortsatt god. Vi stiger ur bussen utanför anläggningen och det är inte speciellt kallt. Vilken anläggning! Fascinerade över den fina anläggningen så möter vi upp personalen som skall ta hand om oss under matchen. Han guidar oss till platsen där vi skall hålla till. Bästa platserna i arenan, något som liknar en pressläktare precis i höjd med mittlinjen.

Medan spelarna förbereder sig och byter om börjar vi att rigga upp vår utrustning. Trots en del kabelhärvor så går det snabbt att få allting på plats. Vi provkör. Internet är fruktansvärt segt men som tur är så löser vi det genom att byta internetuttag. Vi gör ett soundcheck genom en provsändning och får ett positivt svar från Gävle. Webbradion fungerar som den ska.

Med en timme till matchstart så kan vi ta det lugnt. En varm kopp kaffe och lite förberedelser inför sändningen. Spelarna kommer ut för att värma upp. IKSU-killen som hjälpte oss på plats kikar förbi och kollar så allt fungerar. En utländsk student(?) kommer fram och frågar om vi vet vilken låt som spelas. Det vet vi inte. En liten sväng i anläggningen hinner vi också med och kan konstatera att vi är avundsjuka, väldigt avundsjuka. Tänk en sådan anläggning på Testebo!

Spelarna försvinner ned i omklädningsrummen igen. Vi drar igång vår sändning och Rogga drar laguppställningarna. På läktaren strömmar det plötsligt in mängder av Strömsbroare. De är två av våra ungdomslag som skall spela Newbody Cup. Ledarna Tomas, Micke och Richard kommer in på planen, jublet stiger från läktaren. ”Något sånt här har jag aldrig varit med om!” säger Tomas Eriksson i efterhand. Spelarna entrar planen och återigen stiger jublet, spelarna vänder sig om och ser aningen förvånade ut. Det här är mäktigt!

Matchen drar igång. Strömsbro går hårt framåt och skapar snabbt två bra lägen men inget mål ännu. Istället börjar IKSU ta över spelet och fyra minuter in på matchen tar dem ledningen. Jessica Lidberg sätter dit 1-0 till hemmalaget. Inte den start man hade önskat sig i Strömsbro. Men man fortsätter att trumma på och fyra minuter senare så ger det utdelning. IKSU-backar slarvar med bollen på egen planhalva, Amanda Bäcklin utnyttjar det och vinner bollen högt upp, släpper den snabbt framåt på Cim Sjölander som kommer helt fri. Hon fintar skott, men går snabbt höger, målvakten kommer ut väldigt långt och #99 kan enkelt rulla in bollen med backhand i öppet mål. 1-1 Cim Sjölander alltså.

Ett par minuter senare så åker Wilma Hortell i IKSU ut två minuter för slag. Detta i en match som inte alls var speciellt tuff, utan samtliga utvisningar berodde på slag eller upprepade. Strömsbros efterföljande PP är resultatlöst och fortsatt ställning 1-1. I mitt tycke så är det alldeles för lite avslut i det PP-spelet. Hursomhelst, spelet går vidare och snart är det dags för en liten Frida Eriksson-show. I matchminut 17 får Eriksson bollen på högerkanten, hon får direkt två IKSU-spelare på sig men lyckas komma emellan dessa två med bollen i behåll. Hon kliver in i mitten och sätter ditt 2-1 målet med ett dragskott precis under armen på målvakten. 2-1. Detta är resultatet efter första perioden, men innan den är slut hinner Hanna Edström dra på sig en två-minutare.

I pausen kommer vår ordförande Mikael Sjölander upp och hänger upp den klassiska Strömsbroflaggan bakom oss. Under pausen när vi går och sträcker lite på benen och styr upp lite läsk så är det Strömsbroare överallt. Riktigt häftig känsla faktiskt!

Den andra perioden börjar lite som den första. Strömsbro reder dock ut det numerära underläget men bara någon minuter senare är kvitteringen ett faktum. Sara Berglund står för den. Strömsbro repar dock mod och fortsätter att gå framåt. 05.44 får Johanna Persson tag på bollen i mitten på offensiv planhalva och skjuter ett snabbt dragskott som letar sig in mål. 3-2 Strömsbro. Efter ledningsmålet så känns det lite som att IKSU tar över spelet och ligger på hårt för en kvittering. Någon kvittering kommer dock inte i den andra perioden, trots att man får chansen att spela 5 mot 4 i två minter när Sara Ström utvisas två minuter för upprepade förseelser.

Den tredje perioden börjar också med ett snabbt IKSU-mål. Kajsa Skönby står för det målet och allt jämt 3-3 i inledningen av den sista perioden. Strömsbro gör dock en snabb replik. Hallström driver upp längs högerkanten, bryter in mot mål men tvingas ned bakom. Hon slår in en backhand framför mål på chans och där tar bollen på en försvarares sko och in i mål. Mycket slumpaktigt men målet är ett faktum. Strömsbro återigen uppe i ledning. Det skulle dock inte stå sig så länge och snabbt var vi i underläge igen. Två minuter senare kvitterar återigen IKSU och efter vi spelat hälften av den tredje perioden så är Strömsbro i underläge med 5-4.

10 minuter kvar och Strömsbro måste ligga på och jaga kvittering. Den kommer också. Det är Johanna Persson som slår in en retur i öppet mål efter att bollen studsat konstigt i sargen bakom mål. Efter kvitteringen så haltar spelet mycket fram och tillbaka men något avgörande får vi inte under ordinarie tid. Tredje perioden avslutas med att Strömsbro spelar PP-spel utan något resultat. Slutsignalen går och matchen skall avgöras i Sudden death. 

Bortalaget får inleda SD-spelet med Powerplay. Vi hinner knappt bänka oss igen innan Strömsbro avgör matchen. Det är Johanna Persson som genom sitt tredje mål för dagen avgör. Hon skjuter från vänsterkanten och bollen letar sig in bakom målvakten. Vi satt skymda vid detta mål och det såg ut som att Loretta Man petade in bollen men det var alltså Johanna Persson som avgjorde 20 sekunder in på SD. Två poäng och vi är återigen i serieledning!

Strömsbropubliken på plats står upp och applåderar och sjunger. Vår ordförande Sjölla gör detsamma. Spelarna går ut och gör vågen med publiken och ser väldigt glada ut. Häftigt tycker jag. Hursomhelst så börjar vi att rigga ner vår utrustning och packa ihop. Vi beger oss ut mot bussen och påbörjar vår resa hemåt.

I bussen vankas det mat och den här gången är det en väldigt god Pasta- och kycklingsallad. Riktigt gott! Stämningen på bussen är väldigt bra, precis som på uppresan. Vi rullar söderut och når inom en timme Örnsköldsvik. Där stannar vi till för att handla lite mer ätbart till resan. Vi tar en kaffe med ledarna inne på macken. Skämten haglar och vi har en väldigt trevlig stund.

Vi dundrar ned söderut på E4:an. Det äts godis, skrattas och kollas på film. Vi är också på gott humör men aningen trötta. Det känns väldigt långt hem men vi håller humöret uppe genom att roa oss med Twitter. Det blir ingen sömn på hemresan heller, utan vi håller oss vakna. Längs vägen ser vi bilolyckor och viltolyckor. Tragiskt. Vi kommenterar de ”döda” städerna vi rullar igenom. Vi närmar oss.

När vi kommer fram till Gävle är klockan nästan halv ett. Vi promenerar ned på stan och beger oss hemåt. Väl hemma sjunker jag ned i soffan, klipper snabbt en Champis och funderar lite. Vilken kanondag det här har varit hinner jag tänka innan jag somnar….

/Jimmy Ryström
jimmy.rystrom@rallarbomedia.se 

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


No Trackbacks.